Bizony kötelező

Vállalati tanácsadóként számtalan esetben dolgozom olyan cégekkel, akik még nem indultak el a piacon, a megalakulás előtti utolsó simításokat végzik, de biztosak szeretnének lenni abban, hogy megfelelő alapokkal és megfelelő felépítéssel vágnak neki a nagy útnak a folyamatos fejlődés és vállalati növekedés reményében. Nagyon sok esetben csak apró simításokat kell elvégezni, persze alakul úgy is, hogy alapjaiban gondoljuk aztán újra az alapítás feladatait, de minden esetben egy stabil és erős alapokon nyugvó vállalat indul útnak, ami hihetetlen jó eredménnyel biztosít folyamatos növekedést és a vállalati eredményeket.

Rengetegen nem tudnak azonban néhány alapvető feladatról, ami jogszabályi rendelkezések írnak elő, vagy éppen tiltanak az alapítással kapcsolatos feladatokat illetően. Az egyik ilyen témakör a munkavédelem területéhez kapcsolható. Mert azt bár szinte mindenki tudja, hogy a munkavédelmi feladatok ellátása kötelező, és persze vannak olyan tevékenységet végző cégek is, akik számára kiemelten fontos ez a terület és a feladatai maximális ellátása, de általában nincsenek tisztában a kockázatértékelés feladataival, amik szintén kötelezőek, és a munkavédelem területéhez kapcsolódnak.

Nagyon sokan ugyanis amikor előhozakodok a kérdéssel azt gondolják, hogy valamilyen gazdasági dologról szeretnék elkezdeni beszélni, valamilyen hitelhez vagy finanszírozáshoz kapcsolódóan, holott erről szó sincsen. A kockázatértékelés ebben a viszonylatban a munkaállomások és a munkafolyamatok részeinek veszélyérték vizsgálatát jelentik. Vagyis annak feltérképezését, hogy mi milyen súllyal nyom a munkavédelmi feladatok terén. Ennek alapján lehet igazán jó és értékkel rendelkező rendszert felépíteni, oktatást nyújtani és védelmet biztosítani a munkavállalók és a vállalkozás működésének tekintetében. Tartsuk tehát észben, hogy ez egy kötelező feladat, amely jogszabályi keretek között kell, hogy elkészüljön, frissüljön, és bizony hatalmas segítség egy megfelelő munkavédelmi rendszer kiépítésére, ha nem csak a jogszabályi megfelelés, hanem a valódi eredményt nyújtó tevékenység valósul meg.